miercuri, 25 martie 2009

africa centrala -inima'Continentul Negru'


Africa Centrală – inima "Continentul Negru"


Africa Centrală este una din regiunile situate în zona ecuatorială şi este una dintre regiunile un pic mai dezvoltate din "Continentul Negru". Aici avuţia pe cap de locuitor oscilează în jurul a 2.000 de dolari, cam cu 50% mai puţin decât în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est din România. Africa Centrală cuprinde următoarele ţări: Sao Tome şi Principe, Camerun, Guineea Ecuatorială, Gabon, Angola, Congo, RD Congo, Republica Centrafricană).

Influenţa europeană îşi spune cuvântul, Camerunul dezvoltându-se mai repede decât majoritatea statelor africane, economia acestei ţări bazându-se pe agricultură, creşterea animalelor, extracţii de bauxită, fier şi ţiţei, dar şi pe exploatarea pădurilor.

Zairul – o ţară sărăcită de lupte interne
Cea mai puţin dezvoltată ţară din această regiune este RD Congo, fosta Zair. Organizaţiile umanitare trag un semnal de alarmă privind soarta locuitorilor din Republica Democrată Congo. Ţara este zguduită de luptele interne. Regiunea Kivu, din estul ţării, se află în mâinile rebelilor conduşi de generalul tutsi Laurent Nkunda. Acesta ameninţă că vrea să înlăture Guvernul de la Kinshasa, creând o instabilitate politică. Mii de civili au fugit de teama luptelor care s-au intensificat în ultima perioadă. Organizaţiile umanitare sunt îngrijorate de situaţia în care se află civilii aflaţi pe teritoriile disputate de armată şi rebeli.
Un alt război civil care a afectat grav ţara este cel din Ituri dintre miliţiile susţinute de etnia Hema, apropiaţi de Uniunea Patrioţilor Congolezi (UPC), şi etnia Lendu, pentru controlarea minelor de aur, lupte care s-au soldat cu 60.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi din 1999. În urma acestor lupte, fostul şef al miliţiei congoleze Thomas Lubanga este judecat la Curtea Penală Internaţională pentru crime de război pentru că a folosit copii-soldaţi. Procesul s-a deschis pe 26 ianuarie 2009 la Haga.
Companiile au vândut contracte de consultanţă în reforma sistemelor de sănătate statelor Gabon şi Congo în valoare de 4,6 milioane de euro. Jurnalistul Pierre Péan afirmă că o parte din această sumă nu a fost recuperată de societăţi decât după numirea lui Kouchner ministru de Externe, în 18 mai 2007.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu