luni, 16 februarie 2009

"Masacrul de Crăciun" a avut peste 800 de victime


Peste 865 de civili din Congo au fost ucişi în timpul rebeliunii Armatei de Rezistenţă a Domnului (LRA). 160 dintre victime au fost copii, conform unui raport al Human Right Watch (HRW), citat de AFP.

Operaţiunile organizaţiei sus-numite s-au derulat între 24 decembrie 2008 şi 17 ianuarie 2009, în provincia Haut-Uele, din nord-estul Republicii Democratice Congo.

"Atacurile cele mai groaznice au avut loc în ziua de Crăciun. La Faradje, 143 de persoane au fost pur şi simplu masacrate când foţele LRA au atacat oraşul în timpul unui concert dedicat sărbătorii Crăciunului. În Doruma, combatanţii LRA au fost protagoniştii a trei zile de masacre în mai mult de 13 sate, omorând 300 de civili", indică raportul HRW.

Lider vânat

Operaţiunea LRA a avut loc la puţin timp după ce trupele aliate din Congo, Uganda şi Sudan au lansat o operaţiune militară pentru prinderea şefului organizaţiei teroriste, Joseph Kony. Până acum, acesta nu a fost capturat.

HRW a investigat şi relatat evenimentul după ce a primit o scrisoare intitulată "Masacrul de Crăciun". Iniţial, numărul victimelor era estimat la 400.

Legea - Poruncile Domnului

LRA este o organizaţie care luptă pentru răsturnarea guvernului ugandez. S-a constituit în 1987 şi este condusă de Kony, care se autoproclamă "purtătorul de cuvânt" al Domnului.

Grupul doreşte formarea unui stat teocratic, bazat pe cele zece porunci şi tradiţia Acholi, o comunitate care trăieşte în nordul Ugandei şi în partea de sud a Sudanului.
Sursa:Evenimentul zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu