vineri, 31 octombrie 2008

Uniunea Europeana se implica in catastrofa umanitara din Congo


Uniunea Europeană examinează, vineri, trimiterea unei misiuni militare în Congo, unde zeci de mii de oameni ar putea fi victimele unei catastrofe umanitare. O provincie din estul ţării a fost lăsată pradă haosului după ce armata s-a retras în faţa unor trupe rebele. Singurele forţe de ordine din zonă sunt "căştile albastre" ale ONU, dar numărul lor este insuficient.
Capitala regională Goma, cu un milion de locuitori, este asediată de trupele unui fost general congolez, care au pus pe fugă armata guvernamentală.
Potrivit martorilor, soldaţii fugari au omorât câţiva localnici şi le-au jefuit casele. Oamenii se tem de noi violenţe din partea trupelor, iar zeci de mii de refugiaţi sunt prinşi între două focuri după ce şi-au părăsit satele din zona de conflict.
Rebelii au decretat încetarea focului iar forţele ONU staţionate în oraş reuşesc, deocamdată, să menţină ordinea, deşi efectivul lor este doar de câteva sute de oameni.
Situaţia umanitară este considerată "catastrofală". Mai multe ţări ale Uniunii Europene s-au oferit să trimită la Goma avioane cu ajutoare, iar Franţa a propus ca ele să fie însoţite de un contingent militar. Comisia Europeană a recunoscut, însă, că mobilizarea unor asemenea trupe va fi destul de dificilă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu